Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD i exYU… svoja lična iskustva o životu u tim zemljama prenosi vam gospođa Sonja Babić – Lythgoe, direktorka „Lepo-Lepše“:

Često sam, sticajem okolnosti, boravila u nekim drugim zemljama.

Odlučih da podelim svoje utiske iz tih zemalja, posebno kad se radi o nezi žena. Naučila sam dosta iz tih iskustava, nadam se da će ovi uvidi značiti i vama.

Velika Britanija (takoreći Ujedinjeno Kraljevstvo opuštenosti)

Redovno idem kod frizera. Svake nedelje se feniram, redovno se farbam, i sve ostalo što ide uz, za nas, standarnu negu i održavanje kose. Nekako mi znači da mi je frizura tu, pa onda, šta god da obučem, to je u redu.

U Britaniji sam bila zatečena činjenicom koliko žene malo vode računa o svojoj kosi, bar je to bio moj utisak pričajući sa ženama i gledajući ih kako se ponašaju.

Kiša je nešto što se u Britaniji stalno dešava, trebalo mi je vremena da shvatim zašto je vremenska prognoza tamo toliko važna. Sad je vedro, za 15 minuta pada. Ja sva u panici tražim kišobran, one – ništa. Pokisnu, protresu kosu, i idemo dalje.

Ofarbana kosa, osim ako je u pitanju mlada osoba, pa su tu neke zelene, ljubičaste ili slične, ekstravagantne boje, nije česta.

Mada neka seda kosa sa kratkom frizurom zna baš lepo da izgleda. Možda ću, kad mi farbanje postane čest zahtev, preći na ovaj fazon. Što da ne?

Odlazak na bazen je za sve nas trauma, jesmo li se pripremile za izdanje u kupaćem, da nema negde neka dlačica koja će se videti, itd. Britanke se uopšte ne brinu o tome. Nije uvek lepa slika, ali je bitno da su one potpuno relaksirane. Neće propustiti spa uživanje ako ima koža nije idealna. Ja možda i bih.

Francuska (svetski centar negovanih žena)

Francuskinje mnogo više vode računa o svom izgledu, ne sve, ali značaj deo njih, svakako

Pored kulta glavnog obroka koji traje satima, i užitka koji dobijate degustirajući razne specijalitete, neretko ćete za stolom naći žene koje su sređene s ukusom, koje se ponašaju lepo, vode pametne razgovore, naprosto, slika koja pleni. Potpuni ugođaj.

S druge strane, muškarci se ne mogu pohvaliti istim pristupom sebi. U Provansi, gde sam živela tokom devedesetih, redovna slika je bila muškarac u trenerci, u toku dana, uveče, doduše ne u restoranu, ali to je druga priča.

Frizeri su bili skupi, loše šišanje biste platili najmanje 60 nemačkih maraka, a rezultat bi zaista bio nezadovoljavajući. U tom periodu sam nosila dužu kosu 🙂

Nemačka (samosvesnost über alles)

Za Nemačku je teško definisati šablon u ponašanju.

Videćete sve, od sjajno sređenih, do žena kojima uopšte nije bitno što se nisu ošišale tri godine.

Nemice vole boje, veselu garderobu, ali i minimalizam, nije ih baš briga da im nešto stoji ili ne, važno je da se njima dopada.

Ostavljaju utisak samosvesnih, oslobođenih žena koje se bave sobom, prvenstveno svojim intelektualnim JA.

SAD (preciznije: Florida)

Florida je bila savršeno iskustvo, mada sam se često osećala kao da sam deo nekog filmskog seta.

Svašta ćete videti, ekstremno skupe i ekstremno jeftine radnje, ali i sve što spada između ove dve krajnosti.

Saloni za ulepšavanje u sklopu malih tržnih centara pored puta, ili skupe klinike koje se bave ozbiljnim estetskim intervencijama.

I ovde je bio očigledan američki spektar, tu sve može, za svakog ima ponešto, i sve prolazi.

exYU (naši krajevi, poznati i kao Zapadni Balkan)

Znam da znate… Kažu da na ovom našem poluostrvu žive najlepše žene u Svemiru. Ali, da se ne lažemo, i svemirska lepota zahteva redovno održavanje.

Dobra vest: usluge nege lepote su kod nas povoljnije od ostatka Svemira.

Loša vest: neregulisano tržište nege lepote podložno je šarlatanskim ponudama.

Neke statistike kažu da naš region troši više boje za kosu nego ostatak Evrope 🙂 Neke pak druge statistike kažu da domaće žene imaju manje finansijske mogućnosti za negovanje lepote.

Ipak, prošetajte ulicama ovih naših glavnih gradova, u bilo koje doba dana, da ne pričam uveče, i neizostavno ćete se zapitati da li ste možda u Parizu…

Šta je zaključak?

Svi smo mi priča za sebe. Svi treba da nađemo svoju meru u kojoj se osećamo komforno. Da definišemo svoj plan kojim ćemo postići to što nas čini srećnim.

Antiaging centar „Lepo-Lepše“ vam stoji na raspolaganju da napravite taj plan, da vi budete vi. I da se osećate dobro u svojoj koži, svejedno da li je to telo ili lice… ili negde drugde.